Oldalak

2010. december 1., szerda

Sütőtöktorta


 Amerikában élő Ági barátnőm adta az ötletet, mivel náluk ez volt a hálaadás napi desszert. Nagyon fincsi, és a gluténmentes verziót is sikerült elkészíteni. Bár ez egy amerikai recept, a török kötődést is megtalálhatjuk annyiban, hogy ilyen tájban itt is gyönyörű és ízletes sütőtököket lehet kapni, a helyiek is nagyon szeretik. Itt is fogyasztják desszertként, eszméletlen édes cukorszirupban megfőzve - nekem nagyon ízlik ez is, de félek az otthoniak körében nem aratna nagy sikert ;)



Hozzávalók:

A tésztához:
20 dkg Finomliszt
10 dkg Vaj vagy Margarin
1 ek Porcukor
Csipetnyi Só
0,1 dl Víz

(Gluténmentes verzióhoz:
20-30 dkg Lisztkeverék (a liszt kidolgozása közben derül ki, hogy pontosan mennyit vesz fel a tészta): 2/3 gluténmentes lisztkeverék és 1/3 rizsliszt, szójaliszt vagy kukoricaliszt keveréke
1 db kisebb Burgonya, megfőzve és áttörve
8 dkg Vaj vagy Margarin
1 ek Porcukor 
1 Tojás
Csipetnyi Só 
1 kk szárított Élesztő egy deci langyos tejben felfuttatva)

A töltelékhez:
50 dkg Sütőtök kockákra vágva (lehetőleg édeskés típusút válasszunk)
15 dkg Tejpor (pl. Completa) 
5 dkg Cukor
1 kk őrölt Fahéj
0,5 kk őrölt Gyömbér
0,5 kk őrölt Szegfűszeg
0,5 kk Só
2 Tojás

 Először is puhára főzzük a tököt (töktől függően fél-1 óra), majd leöntjük róla a vizet és kézi robotgéppel pürésítjük. 
 Amíg fő a tök, elkészítjük a tésztát. A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, és a porcukorral, csipetnyi sóval, (gm esetben tojással, burgonyával, élesztős tejjel), vízzel rugalmas tésztává gyúrjuk. Amíg a sütőtök el nem készül, a tésztát folpackba csomagolva hűtőbe tesszük (gm esetében langyos helyen, letakarva pihentetjük).
 A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
 A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, majd egy kivajazott tortaformát kibélelünk vele. A forma szélén kilógó részt levágjuk. 
 A töltelékhez először egy tálban összekeverjük a tojást a sütőtökkel, majd beletesszük a fűszereket, cukrot és a sót. Végül hozzáadjuk a tejport, és jó alaposan kikeverjük.
 Megtöltjük a tésztát a sütőtökös masszával, majd 15 percig 200, utána 40-50 percig 180 fokon sütjük. 2 óráig szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk és tálaljuk, vagy hűtőbe tesszük. Tejszínhabot is kínálhatunk mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése