Oldalak

2011. október 20., csütörtök

Fehérbabos Egytálétel




Hozzávalók:

400 g Fehérbab konzerv lecsöpögtetve
2 db Burgonya
1 db Sárgarépa
2 db Paradicsom
1 ek Sűrített Paradicsom
Só, Bors, Olívaolaj

  A paradicsomot egy percre forró vízbe tesszük, majd meghámozzuk. A többi zöldséget is megpucoljuk és mindent kockákra vágunk. A répát és burgonyát kevés olajon, alacsony lángon 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomkockákat és a sűrített paradicsomot is. Felöntjük vízzel a zöldségeket, és 10 percig alacsony lángon főzzük. Végül a babot is hozzáadjuk, sózzuk-borsozzuk és 10 perc alatt összefőzzük a zöldségragut.
 Előételként vagy köretként is tálalhatjuk, de megállja a helyét egy vegetáriánus főételként is, akár hidegen, akár melegen fogyasztva.

2011. szeptember 27., kedd

Marharagu Padlizsánnal Török Módra (Güveç)



 Hagyományos módon ezt az ételt agyagedényben készítik, sütőben lefedve mintegy három órán keresztül összefőzve. Akinek nincs ilyen edénye, az követheti az általam leírt módszert, mely lábasban készült, gáztűzhelyen - így is isteni finom! A tálaláshoz azért felhasználtam a rendelkezésre álló két kicsi agyagedényünket, hogy szép legyen :).


Hozzávalók:

0,5 kg Marha gulyáshús, kockákra vágva
1 Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 Padlizsán
1 ek Sűrített Paradicsom
Só, bors, olaj

  A marhahúst először olajon megpirítjuk. Ha levet ereszt, megvárjuk amíg elfő. Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát. A padlizsánt meghámozzuk és felkockázzuk, majd ezt is a húshoz adjuk. Felöntjük vízzel (éppenhogy ellepje), belekeverjük a sűrített paradicsomot, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Lefedjük, és először magas lángon felforraljuk, majd levesszük a lángot és a hústól függően egy-két óra alatt puhára főzzük a ragut. 
  Tetszés szerint pitakenyérrel vagy rizzsel tálaljuk.