Oldalak

2010. június 19., szombat

Pikáns Reggeli


  Lisztérzékenyeknek laktató reggelit találni – az bizony nagy kihívás… A boltban vásárolt kenyér nagyon drága, a házi készítésű verzió még tesztelés alatt.. Még ha lenne is, az ember nem feltétlenül kíván kenyeret reggelizni minden nap.. A müzlit nagyon szeretem, de itt Isztambulban nehéz hozzájutni a GM változathoz, és gabonaféléken kívüli alapanyagokat nem igazán lehet kapni. Így aztán arra gondoltam, hogy kifejlesztek egy olyan reggelit, ami valamelyest pótolja a müzlit, tartalmaz rostokat és tejet, emellett a reggelente oly gyakran kívánt édességességet is magában foglalja. Íme az első változat, amelyet ma reggel próbáltam ki. Na jó, belátom, hogy avókádót nem mindig tart otthon az ember, ráadásul ez sem olcsó mulatság, de néha azért megjutalmazhatjuk magunkat vele. Aztán meg lehet változtatni a hozzávalókon, ígérem kísérletezek még, és beszámolok az eredményekről...

Hozzávalók (2 adaghoz):

1 Avokádó
2 bögre főtt Barna rizs
1,5 bögre Tej
2 evőkanál durvára tört, előtte megpirított (vagy bolti őrölt) Mandula
1 evőkanál reszelt Citromhéj
1 kiskanál reszelt Gyömbér
1 kiskanál Méz
1 kiskanál Curry por
1 csipet Fahéj
1 csipet Só



 Elkészíthetjük előző este, de ha melegen, frissen jobban szeretnénk, akkor lehet reggel is.
 Először is megfőzzük a barna rizst – lefedve, jó puhára, ehhez legalább 30 perc kell. Fokozatosan adagoljuk a vizet, és ellenőrizzük, hogy mikor van kész. Hogyha csak másnap reggel készítjük el, akkor a rizst miután kihűlt, betesszük a hűtőbe, s a többivel majd csak reggel foglalkozunk.  
 A rizshez hozzáadjuk a tejet, és lassan főzzük 5-10 percet, amíg a rizs kissé magába szívja a nedvességet.
 Az avokádót meghámozzuk, felaprítjuk, majd egy villa segítségével széttörjük. Meghintjük curry porral, és jól összekeverjük.
 A rizshez adjuk a mandulát és az avokádót, reszelünk rá citromhéjat és gyömbért, mézet adunk hozzá, meghintjük sóval és fahéjjal. Egy alapos keverés, és kész a finom, egészséges reggeli!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése