Oldalak

2011. szeptember 16., péntek

"Százfűszeres Csokoládé"



Több, mint 500 évvel ezelőtt kezdődött a történet, Maniszában. Ayse Hafsa szultána, I. Szulejmán édesajnya férje halála után váratlanul megbetegedett. Sajnos egyik udvari orvos sem tudott segíteni a baján. Szulejmán azonban nem tudta tétlenül nézni édesanyja szenvedését, ezért hát egy teológushoz fordult, akiről köztdutott volt, hogy különféle gyógynövényekkel és fűszerekkel kísérleteket folytat betegségek meggyógyításához, sőt egy saját kórházat is létrehozott. Merkez Muslihiddin Efendi amint megkapta Nagy Szulejmán levelét, teljes elkötelezettséggel nekilátott a megfelelő gyógyír kikísérletezéséhez. 41-féle gyógynövényből és fűszerből masszát készített, melyet aztán elküldött a szultáni udvarba. Hafsa szultána kis adagokban fogyasztotta a masszát, s hamarosan teljesen felépült. Szulejmán édesanyja, háláját kifejezve elrendelte, hogy ezentúl minden évben egy fesztivál keretében osszanak szét Manisza lakóinak, hogy ők is részesülhessenek a csodából. Azóta is tart ez a fesztivál, minden év március 21. tájékán, mivel ez a tavasz kezdetének is időpontja egyben. Ekkor a városi szultáni mecset tetejéről és minaretjeiből korhű ruhába öltözött emberek dobálják a kis hengerré formált, papírba csomagolt csodatévő masszát. Azok az idősek vagy betegek akik nem tudnak elmenni a térre, házhoz kapják a gyógyírt.
  Egészen véletlenül sikerült rábukkannunk erre a különleges finomságra és egyben gyógyírre. Anatóliai utazásunk során, egy karavánszerájban kínálták a csokoládéval bevont masszát, melynek neve Mesir Macunu (ejtsd: meszir madzsunu). Fantasztikusan érdekes íze van, mely felveszi a versenyt mindenféle kacifántos töltetű belga csokoládéval. Nem lehet könnyen fellelni ezt a csemegét itt Törökországban, én eddig egy maniszai gyártót találtam, akitől lehet rendelni mindenféle formában (massza, tea, csokoládé, stb., www.mesirium.com, itt meg lehet nézni a kínálatot). Olvastam egy fórumon, hogy van aki rendszeresen fogyasztja, így aztán télvíz idején elkerülhető az influenza. Így hangzik a mondás: "Minden nap egy kiskanál maniszai massza, az orvost távol tartja!" 
A fűszerkeverék hozzávalói (némely esetben nem találtam magyar megfelelőjét a latin elnevezésnek): vegyesfűszer (pimenta dioica), alpina officinarum, fahéj, feketebors, szegfűszeg, feketekömény, mustármag, ánizs, koriander, varjútövis, gyömbér, kurkuma, fahéj virága, kókusz, édeskömény, kínai gyökér, cubebae fructus, senna,  indiavirág, vanília, kardamom, galangál, sáfrány, kömény, masztix, cassia, narancsmag, édesgyökér, édesgyökérméz, terminalia nigra, terminalia chebula, iksir cukor, java bors, köles, mirrha, adoxa mosthatelina, narancshéj, rebarbara, citromsav, udulkahir, isatis, fructus myrobalani




2 megjegyzés:

  1. Velem a ferjem az egyik ankarai "kuruyemiş"-nel probaltatta ki ezt a cuccot, hat nem volt semmi. Ez is azok köze a török etelek es italok köze tartozik, amit többször kell megkostolnom, hogy az izlelöbimboim megszeressek!

    Amugy nagyon erdekes volt a törtenet, köszönöm, hogy megosztottad velünk!

    VálaszTörlés
  2. Ezt megosztom a facebook-on is :)
    http://www.facebook.com/pages/Nagy-Utaz%C3%A1s/121700621265045

    VálaszTörlés