Oldalak

2010. augusztus 15., vasárnap

Fagyis Profiterol


Egy álom vált valóra... Sikerült előállítani a gluténmentes verziót, és egyszerűen fantasztikusan finom lett. Apró mennyei örömök....


Hozzávalók:

225 Finomliszt (gluténmenteshez 7 deka kukoricaliszt, 5 deka szójaliszt 8 deka rizsliszt)
12,5 deka felkockázott Vaj
170 ml Víz
1 csipet Szerecsendió
3 Tojás
Vanília (& Csoki) fagyi
20 deka Étcsoki
0,6 deci Víz

A sütőt 200 fokra előmelegítjük, 2 tepsit kivajazunk. A vajat a vízzel együtt felforraljuk. A tojásokat egyelőre szétválasztjuk, a fehérjét alaposan felverjük, félretesszük.
Miután a vaj teljesen felolvadt a vízben, levesszük a lábast a tűzről, hozzáadjuk a lisztet, szerecsendiót és egyenként a tojássárgákat, közben szüntelenül keverjük a tésztát. Visszatesszük alacsony lángra, és folyamatosan keverve 2 percig melegítjük. Ezután belekeverjük a tojásfehérjét. Lágy, de nyúlós állagú masszát kell kapnunk. 
A kivajazott tepsire gombócokat kanalazunk, majd 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Ha kész, mindegyiket egy kicsit megszurkáljuk, hogy távozzon a gombócok belsejéből a gőz. Visszatesszük a lekapcsolt, nyitott ajtajú sütőbe és hűlni hagyjuk. 
A csokiszósz elkészítése nagyon egyszerű: a vizet felmelegítjük, beletesszük az összetördelt étcsokit és simára keverjük.
Amikor a fánkocskák kihűltek, mindegyiket félbevágjuk. Egy-egy gombóc fagyival megtömjük őket, majd  a csokival meglocsoljuk és jól megesszük....

Ez a mennyiség elég nagy adag fánkhoz elegendő, akár 6 fő számára is. Úgyhogy ha nem szeretnénk ennyit felezzük a mennyiséget, de akár le is lehet fagyasztani a tésztát - fagyistól, vagy anélkül...

2010. augusztus 11., szerda

Töltött Articsóka


 Nos íme egy tipikus török előétel, bár a helyiek akár teljesértékű vacsorának is fogyasztják. Népszerűek itt az ehhez hasonló zöldséges, halas, olívaolajas ételek (mezék), melyeket kis adagban szolgálnak fel, általában egyszerre többfélét. Éttermekben, a főétel előtt nagy tálcákkal járnak körbe a pincérek, melyekről kedvünk szerint választhatunk előételeket. Ezek kis tányérkákra vannak készítve, melyeket az asztal közepére helyeznek, így mindenki kóstolgathatja a finomságokat. Általában minden nagyobb szupermarketben is megkapható a legtöbb fajta meze. Néhol tartósítva, előre csomagolva árulják, de van ahol frissen, kimérve is megkaphatjuk ezeket. 
 Kedvencem a humusz (csicseriborsókrém), a padlizsánsaláta (füstös ízű, világos, krémes állagú), a töltött szőlőlevél és az alábbi recept (a többi tökéletesítése még folyamatban...)
 Jól van na, tudom, hogy Budapesten nehéz articsókához jutni. De ha mégis sikerül akár konzerv formában beszerezni, ehhez a recepthez az is tökéletesen megfelel. Itt Isztambulban articsóka szezonban - azaz tavasszal és ősszel - szinte mindenhol (utcán, piacon, kisebb boltoktól kezdve a szupermarketekig) frissen hozzájuthatunk a zöldséghez, de el szokták tenni befőttes üvegbe is, úgyhogy szezon után sem lehetetlen a beszerzése. Érdekes, hogy itt csak az articsóka szívét használják fel, a leveleit nem igazán. 


Hozzávalók (2 adaghoz):
4 közepes Articsóka szív
1 közepes Burgonya
2 kisebb Sárgarépa
1 kisebb Zellergumó
1 kis fej Vöröshagyma
Cukor

Bors
Olívaolaj
Kapor

Helyezzük el az articsókákat egy nagy lábasban (vigyázat, ne használjunk fémedényt, mert attól kékes színe lesz az articsókának és az ízét is megváltoztatja). A burgonyát, zellert, sárgarépát és a vöröshagymát vágjuk apró kockákra, majd rendezzük el vegyesen az articsókák mélyedésében. Hintsük meg 1 kiskanál cukorral, sóval és borssal a zöldségeket, majd öntsünk alá 1 bögre vizet és fél bögre olívaolajat. Fedjük le, forraljuk fel, mérsékeljük a lángot és főzzük kb. 25-30 percig.
 Ez az étel hidegen fogyasztva a legjobb, akár előző nap is elkészíthetjük.
 Tálaláskor szórjuk meg friss kaporral.