Nos íme egy tipikus török előétel, bár a helyiek akár teljesértékű vacsorának is fogyasztják. Népszerűek itt az ehhez hasonló zöldséges, halas, olívaolajas ételek (mezék), melyeket kis adagban szolgálnak fel, általában egyszerre többfélét. Éttermekben, a főétel előtt nagy tálcákkal járnak körbe a pincérek, melyekről kedvünk szerint választhatunk előételeket. Ezek kis tányérkákra vannak készítve, melyeket az asztal közepére helyeznek, így mindenki kóstolgathatja a finomságokat. Általában minden nagyobb szupermarketben is megkapható a legtöbb fajta meze. Néhol tartósítva, előre csomagolva árulják, de van ahol frissen, kimérve is megkaphatjuk ezeket.
Kedvencem a humusz (csicseriborsókrém), a padlizsánsaláta (füstös ízű, világos, krémes állagú), a töltött szőlőlevél és az alábbi recept (a többi tökéletesítése még folyamatban...)
Jól van na, tudom, hogy Budapesten nehéz articsókához jutni. De ha mégis sikerül akár konzerv formában beszerezni, ehhez a recepthez az is tökéletesen megfelel. Itt Isztambulban articsóka szezonban - azaz tavasszal és ősszel - szinte mindenhol (utcán, piacon, kisebb boltoktól kezdve a szupermarketekig) frissen hozzájuthatunk a zöldséghez, de el szokták tenni befőttes üvegbe is, úgyhogy szezon után sem lehetetlen a beszerzése. Érdekes, hogy itt csak az articsóka szívét használják fel, a leveleit nem igazán.
Jól van na, tudom, hogy Budapesten nehéz articsókához jutni. De ha mégis sikerül akár konzerv formában beszerezni, ehhez a recepthez az is tökéletesen megfelel. Itt Isztambulban articsóka szezonban - azaz tavasszal és ősszel - szinte mindenhol (utcán, piacon, kisebb boltoktól kezdve a szupermarketekig) frissen hozzájuthatunk a zöldséghez, de el szokták tenni befőttes üvegbe is, úgyhogy szezon után sem lehetetlen a beszerzése. Érdekes, hogy itt csak az articsóka szívét használják fel, a leveleit nem igazán.
Hozzávalók (2 adaghoz):
4 közepes Articsóka szív1 közepes Burgonya
2 kisebb Sárgarépa
1 kisebb Zellergumó
1 kis fej Vöröshagyma
Cukor
Só
Bors
Olívaolaj
Kapor
Helyezzük el az articsókákat egy nagy lábasban (vigyázat, ne használjunk fémedényt, mert attól kékes színe lesz az articsókának és az ízét is megváltoztatja). A burgonyát, zellert, sárgarépát és a vöröshagymát vágjuk apró kockákra, majd rendezzük el vegyesen az articsókák mélyedésében. Hintsük meg 1 kiskanál cukorral, sóval és borssal a zöldségeket, majd öntsünk alá 1 bögre vizet és fél bögre olívaolajat. Fedjük le, forraljuk fel, mérsékeljük a lángot és főzzük kb. 25-30 percig.
Ez az étel hidegen fogyasztva a legjobb, akár előző nap is elkészíthetjük.
Tálaláskor szórjuk meg friss kaporral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése