Oldalak

2010. augusztus 11., szerda

Töltött Articsóka


 Nos íme egy tipikus török előétel, bár a helyiek akár teljesértékű vacsorának is fogyasztják. Népszerűek itt az ehhez hasonló zöldséges, halas, olívaolajas ételek (mezék), melyeket kis adagban szolgálnak fel, általában egyszerre többfélét. Éttermekben, a főétel előtt nagy tálcákkal járnak körbe a pincérek, melyekről kedvünk szerint választhatunk előételeket. Ezek kis tányérkákra vannak készítve, melyeket az asztal közepére helyeznek, így mindenki kóstolgathatja a finomságokat. Általában minden nagyobb szupermarketben is megkapható a legtöbb fajta meze. Néhol tartósítva, előre csomagolva árulják, de van ahol frissen, kimérve is megkaphatjuk ezeket. 
 Kedvencem a humusz (csicseriborsókrém), a padlizsánsaláta (füstös ízű, világos, krémes állagú), a töltött szőlőlevél és az alábbi recept (a többi tökéletesítése még folyamatban...)
 Jól van na, tudom, hogy Budapesten nehéz articsókához jutni. De ha mégis sikerül akár konzerv formában beszerezni, ehhez a recepthez az is tökéletesen megfelel. Itt Isztambulban articsóka szezonban - azaz tavasszal és ősszel - szinte mindenhol (utcán, piacon, kisebb boltoktól kezdve a szupermarketekig) frissen hozzájuthatunk a zöldséghez, de el szokták tenni befőttes üvegbe is, úgyhogy szezon után sem lehetetlen a beszerzése. Érdekes, hogy itt csak az articsóka szívét használják fel, a leveleit nem igazán. 


Hozzávalók (2 adaghoz):
4 közepes Articsóka szív
1 közepes Burgonya
2 kisebb Sárgarépa
1 kisebb Zellergumó
1 kis fej Vöröshagyma
Cukor

Bors
Olívaolaj
Kapor

Helyezzük el az articsókákat egy nagy lábasban (vigyázat, ne használjunk fémedényt, mert attól kékes színe lesz az articsókának és az ízét is megváltoztatja). A burgonyát, zellert, sárgarépát és a vöröshagymát vágjuk apró kockákra, majd rendezzük el vegyesen az articsókák mélyedésében. Hintsük meg 1 kiskanál cukorral, sóval és borssal a zöldségeket, majd öntsünk alá 1 bögre vizet és fél bögre olívaolajat. Fedjük le, forraljuk fel, mérsékeljük a lángot és főzzük kb. 25-30 percig.
 Ez az étel hidegen fogyasztva a legjobb, akár előző nap is elkészíthetjük.
 Tálaláskor szórjuk meg friss kaporral.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése