Oldalak

2011. szeptember 27., kedd

Marharagu Padlizsánnal Török Módra (Güveç)



 Hagyományos módon ezt az ételt agyagedényben készítik, sütőben lefedve mintegy három órán keresztül összefőzve. Akinek nincs ilyen edénye, az követheti az általam leírt módszert, mely lábasban készült, gáztűzhelyen - így is isteni finom! A tálaláshoz azért felhasználtam a rendelkezésre álló két kicsi agyagedényünket, hogy szép legyen :).


Hozzávalók:

0,5 kg Marha gulyáshús, kockákra vágva
1 Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 Padlizsán
1 ek Sűrített Paradicsom
Só, bors, olaj

  A marhahúst először olajon megpirítjuk. Ha levet ereszt, megvárjuk amíg elfő. Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát. A padlizsánt meghámozzuk és felkockázzuk, majd ezt is a húshoz adjuk. Felöntjük vízzel (éppenhogy ellepje), belekeverjük a sűrített paradicsomot, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Lefedjük, és először magas lángon felforraljuk, majd levesszük a lángot és a hústól függően egy-két óra alatt puhára főzzük a ragut. 
  Tetszés szerint pitakenyérrel vagy rizzsel tálaljuk.


2011. szeptember 16., péntek

"Százfűszeres Csokoládé"



Több, mint 500 évvel ezelőtt kezdődött a történet, Maniszában. Ayse Hafsa szultána, I. Szulejmán édesajnya férje halála után váratlanul megbetegedett. Sajnos egyik udvari orvos sem tudott segíteni a baján. Szulejmán azonban nem tudta tétlenül nézni édesanyja szenvedését, ezért hát egy teológushoz fordult, akiről köztdutott volt, hogy különféle gyógynövényekkel és fűszerekkel kísérleteket folytat betegségek meggyógyításához, sőt egy saját kórházat is létrehozott. Merkez Muslihiddin Efendi amint megkapta Nagy Szulejmán levelét, teljes elkötelezettséggel nekilátott a megfelelő gyógyír kikísérletezéséhez. 41-féle gyógynövényből és fűszerből masszát készített, melyet aztán elküldött a szultáni udvarba. Hafsa szultána kis adagokban fogyasztotta a masszát, s hamarosan teljesen felépült. Szulejmán édesanyja, háláját kifejezve elrendelte, hogy ezentúl minden évben egy fesztivál keretében osszanak szét Manisza lakóinak, hogy ők is részesülhessenek a csodából. Azóta is tart ez a fesztivál, minden év március 21. tájékán, mivel ez a tavasz kezdetének is időpontja egyben. Ekkor a városi szultáni mecset tetejéről és minaretjeiből korhű ruhába öltözött emberek dobálják a kis hengerré formált, papírba csomagolt csodatévő masszát. Azok az idősek vagy betegek akik nem tudnak elmenni a térre, házhoz kapják a gyógyírt.
  Egészen véletlenül sikerült rábukkannunk erre a különleges finomságra és egyben gyógyírre. Anatóliai utazásunk során, egy karavánszerájban kínálták a csokoládéval bevont masszát, melynek neve Mesir Macunu (ejtsd: meszir madzsunu). Fantasztikusan érdekes íze van, mely felveszi a versenyt mindenféle kacifántos töltetű belga csokoládéval. Nem lehet könnyen fellelni ezt a csemegét itt Törökországban, én eddig egy maniszai gyártót találtam, akitől lehet rendelni mindenféle formában (massza, tea, csokoládé, stb., www.mesirium.com, itt meg lehet nézni a kínálatot). Olvastam egy fórumon, hogy van aki rendszeresen fogyasztja, így aztán télvíz idején elkerülhető az influenza. Így hangzik a mondás: "Minden nap egy kiskanál maniszai massza, az orvost távol tartja!" 
A fűszerkeverék hozzávalói (némely esetben nem találtam magyar megfelelőjét a latin elnevezésnek): vegyesfűszer (pimenta dioica), alpina officinarum, fahéj, feketebors, szegfűszeg, feketekömény, mustármag, ánizs, koriander, varjútövis, gyömbér, kurkuma, fahéj virága, kókusz, édeskömény, kínai gyökér, cubebae fructus, senna,  indiavirág, vanília, kardamom, galangál, sáfrány, kömény, masztix, cassia, narancsmag, édesgyökér, édesgyökérméz, terminalia nigra, terminalia chebula, iksir cukor, java bors, köles, mirrha, adoxa mosthatelina, narancshéj, rebarbara, citromsav, udulkahir, isatis, fructus myrobalani