Oldalak

2011. február 23., szerda

Alkonyattól Pirkadatig


  Isztambul városának központjában, zöldellő kerek erdő közepén van egy kis pavilon. A fákon mókusok szaladgálnak, fejünk felett pedig zöld papagájok* rikácsolnak. Körülöttünk  minden zöld, amerre csak a szem ellát. Nyáron színpompás virágok gazdagítják a képet. Hétvégenként - akár hideg, akár meleg az idő - piknikező családok otthon készített finomságai lepik el a kis faasztalokat... Ez nem mese, hanem a Yıldız Park. A város európai részén helyezkedik el Isztambul egyik legnagyobb parkja, otthonunktól 15 perc sétányira. Egy városrésznyi területet felölelő hatalmas park, fallal körülvéve, mely egykoron a szultán kertjeként szolgált. Az említett kis pavilon, eredeti pompáját megőrizve, ma étteremként üzemel. A rokokó stílusú épület teraszáról gyönyörű kilátás nyílik a tengerre.

 Hétvégenként büféreggelit kínál az étterem, fejenként mindössze 25 líráért. Node a kínálat, az felülmúl mindenfajta elvárást.. A hatalmas négyszögletes büféasztalon az óramutató irányával ellentétesen haladva, először is péksütemények tekintetében számos variációból választhatunk, sós és édes fajtákból egyaránt. Aztán következik a meleg ételek pultja, ahol megtaláljuk a tradicionális török paradicsomos tojásrántottát, a menement. Ezen kívül sült zöldségek és virsli közül is választhatunk. Tovább sétálva legalább 15-féle lekvárt és kenyérre kenhető finomságot látunk, valamint szárított gyümölcsök, firss gyümölcsök és müzlik választékát. Elmaradhatatlan kellék a nagy tábla lépesméz. Végül hideg finomságokkal találjuk szembe magunkat ,vagy 6-féle sajtot, különböző olajbogyókat, felvágottakat és zöldségeket kínál az utolsó asztal. Teát, kávét, gyümölcsleveket és sütemények gazdag választékát külön asztalokon találjuk. Hát így kezdtük mi a szombat reggelt, -mely délután 1-ig tartott -, s gondolom senkit nem lep meg, hogy aznap már nem voltunk éhesek...
 Nos, ha esetleg ennyiből nehéz lett volna elképzelni, akkor íme képekben:









 Még szerencse, hogy a park elég nagy ahhoz, hogy ezt a csodás reggelit utána le tudtuk sétálni...



 Miközben mi szépen csendben teleettük magunkat, a Taksim téren már javában zajlott az élet.. Mondjuk ott mindig zajlik, folyamatosan hömpölyög az embertömeg a híres Istiklal Caddesi nevű sétálóutcán.

 Néhány órával később mi is csatlakoztunk, az éjszakai élethez. A turisták által jól ismert, üzletekkel teli hatalmas sétálóutcán lefelé haladva ha letérünk jobbra, hatalmas buli közepén találhatjuk magunkat. Télen-nyáron, péntektől vasárnapig, éjjelente bármikor. Nyitott szórakozóhelyek egymás nyakában, több utcán át keresztbe-kasul, telis-tele szórakozó emberekkel. Néhány helyen élő zenekar játszik, a többiben DJ szolgáltatja a zenét. Ahogy sétálunk az utcákon, egymást váltják a különböző zenei stílusok. Az utcán hömpölyög a bulizó tömeg, a szórakozóhelyek ajtajai és ablakai tárva-nyitva. A kinti asztaloknál ülők számára a fűtést gázfűtők szolgáltatják. A szabadban történő táncikálást ösztönözve legtöbb esetben a zenekar is az utca irányába muzsikál.

 Ami a kaját és piát illeti, nem kell csalódnunk, a törökök sosem hazudtolják meg magukat. Ilyenkor, az éjszaka közepén is könnyen magunkhoz vehetünk egy kis rágcsálni valót az utcai pattogatott-kukorica, vagy sült gesztenye árusoktól, illetve utcai standokon vodkát és tequilát is kínálnak felespoharakból. (Azt, hogy mennyire jó ez így, ki-ki saját megítélésére bízom..)
 A mámoros tömegből hazafelé tartva pedig kötelező megállni egy Taksim téri kis falatozóban, ahol ilyenkor a népszerű, party utáni eledelt, szabadfordításban "nedves hamburgert" kell enni. Ezt úgy képzeljétek el, hogy egy a nálunk is ismert vizes zsemle, benne húspogácsával, s az egész tocsogósan átitatva paradicsomszósszal. Állítólag másnap garantált a fejfájás nélküli ébredés... :o)

(* Isztambul-szerte több parkban is találkozhatunk egzotikus kinézetű, zöld tollazatú, élénk narancssárga csőrű papagájokkal. Állítólag 5-6 évvel ezelőtt valaki megpróbálta ezeket a madarakat becsempészni az országba egy állatkereskedésnek, de egy baleset következtében a madarak elszabadultak, s azóta vígan éldegélnek szabadon Isztambulban...)





1 megjegyzés:

  1. Na ezt már vártam!:)
    Gyorsan átlinkelem Petinek és Zsozsónak is!...

    VálaszTörlés