Oldalak

2010. február 15., hétfő

Kulináris Különlegességek


Töltött kagylók az utcán...
Előkelő helyet kapott az Isztambulban kapható 5 legveszélyesebb étel között. Utcán árulják szerte a városban, kis állványokon, nagy tálcán halomba rakva. Nagyon gusztán néz ki, de azért mégis egy kicsit bizarr.. Ennek ellenére vannak olyan bátor barátaink akik kipróbálták, így megtudhattuk, hogy állítólag nagyon finom. Fűszerezett főtt rizzsel van összekeverve a kagyló, és ezt töltik vissza a héjába.
Tahini & Pekmez
A Tahinit (szezámkrém) itt előszeretettel használják mindenféle ételhez, legyen az sós vagy édes.. (Otthon is lehet kapni már egyre több helyen, pl. bioboltokban, de végső soron a Nagycsarnok ázsiai boltjában). Ám amiatt külön említésre méltó ez a paszta, hogy itt létezik egy könnyen elkészíthető desszert, amit már előre csomagolt formában is lehet kapni a boltokban. 2 összetevője van, a Tahini és a Pekmez. Utóbbi tulajdonképpen melasz, aminek három variációja van: mazsolás, szedres és a majomkenyérfa-gyümölcsös (!).


Kaymak
Gézu figyelt fel először erre a dologra, amikor egyszer "kaymaksiz" (= "krémmentes") joghurtot vásárolt. A joghurtban nem éreztünk különbséget, de aztán a boltban felfedeztük, hogy lehet kaymakot kapni önmagában is. Mint kiderült ez leginkább a Mascarpone-hez hasonló valami, 60% zsírtartalmú tejkészítmény. Nagyon finom kenyérre kenve, lekvárral együtt fogyasztva.


Tengeri herkentyűk
Mondanom sem kell, hogy így a Boszporusz partján élve minden utcasarkon látni halárusokat. A különböző rákokat, tintahalakat, kagylókat persze Budapesten is megkaphatjuk, de ezt a képet azért mindenképpen meg akartuk mutatni, mert ott az a nagy "szemölcsös" lepényhal ami hát nem túl bizalomgerjesztő, mégis lelkesen kínálják itt...

Lokum (másnéven Turkish Delight, vagy Szultánkenyér)
Erről az édességről már tettünk említést a Kadiköy című bejegyzésben, de mindenképpen szerepelnie kell a különlegességek között is. Ez egy kukoricakeményítőből és cukorból készített kocka alakú desszert, és aromákkal ízesítik, vagy magokkal, ill. aszalt gyümölcsökkel (pisztácia, mogyoró, datolya stb.) töltik meg őket.

1 megjegyzés: