Oldalak

2011. június 13., hétfő

Miniatürk


Jaaaaaj!! Mi történt??!! Összezsugorodott minden körülöttünk!!!

Kék Mecset

Boszporusz-híd

Kőházak Mardin-ban

Atatürk nemzetközi repülőtér

Gül Baba türbéje

 Ez a Miniatürk, vagyis az Oszmán Birodalom, és egyéb törökországi nevezetességek kicsinyített másai egy helyen. Akinek tehát nincs ideje bejárni az országot, az csak eljön ide és 1 óra alatt körbesétálja a főbb látnivalókat. Sőt, más országokban fellelhető oszmán emlékeket is megtalálunk itt, mint például a budapesti Gül Baba türbéjét.
 2003-ban nyílt meg az összesen 120 mini építményt tartalmazó park, ahol a méretarány mindenhol 1:25, s a fák méreteinek igazodása miatt bonsaikat ültettek mindenhová.
 Megtaláljuk itt Isztambul nevezetességeit az Aya Sofya-tól a Boszporusz-hídon át a Galata-toronyig, Törökország látnivalói közül többek között Cappadocia-t, a Nemrut-hegyet, Pamukkale-t, Ephesos ókori maradványai, Safranbolu házait.. Olyan rekonstrukciók is fellelhetők itt, mint a valójában csak két kőoszlop maradvánnyal bíró, ám a Miniatürkben teljes szépségében felépített Artemis templom, illetve a Halikarnassos-i Mauzóleum.
  Speciális műanyagból készültek az épületek, amelyek túlélik az időjárási viszontagságokat. Jópofa látnivaló, bár a kivitelezés néhol hagy némi kivetnivalót maga után, mely helyenként görbe falakban mutatkozik meg. Ugyanakkor le a kalappal, tényleg besűrítették ide szépen lelkiismeretesen az összes olyan fontos építményt, melyre méltán büszkék a hazaiak - ám a turisták nem feltétlenül értékelik egyiket-másikat (gondolok itt gimnáziumi épületekre, illetve az egyik szponzor bank székházára, mely látványosságban nem hagy felejthetetlen emlékeket maga után...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése