Oldalak

2010. május 11., kedd

Kívánságok Éjszakája


Sziget-fesztiválon voltunk, csak éppen itt a köznyelvben az a neve, hogy Cigányfesztivál - hivatalosan (és a hagyományok szerint) pedig “Hıdrellez Festival”. Minden évben megrendezésre kerül eme tavaszköszöntő, ünnepélyes-mulatozós éjszaka. Úgy indultunk neki, hogy csak valami kis utcabál lesz, megiszunk valamit Nesliékkel, és 1 óra múlva  már megyünk is haza. Ám a villamoson felgyülemlett tömegnyomorból, és az autók által okozott hatalmas dugóból ítélve sejteni kezdtük, hogy itt valami többről lesz szó…
Azt mondják, hogy amit ezen az éjjelen kívánsz, az valóra válik. A legenda szerint ezen a napon (vagyis május 5-6 éjszakáján) találkozott a Földön Hızır és Ilyas próféta (a két név összeolvadásával keletkezett a Hıdrellez megnevezés). A mendemondák szerint többféle ceremóniát, illetve rituálét is szenteltek isteneiknek a tavasz és nyár közeledtével Mezopotámia, Anatólia, Irán és Görögország területein, illetve a Földközi-tenger partját szegélyező összes országban az itt élő emberek, már az ősidők óta. Az egyik széles körben elterjedt hiedelem szerint Hızır próféta, aki miután ivott az élet vizéből halhatatlanná vált, kapcsolatba lépett Istennel, és időről-időre (főleg a tavasz közeledtével) megjelenik az emberek között, és segítséget nyújt az arra rászorulóknak. Csodatévő képességei Istenéhez hasonlóak. Legyen szó betegségről, szegénységről, családi gondokról; emberről, állatról, vagy növényről, a próféta mindenkinek segít valóra váltani vágyait, valamint egészséggel, gazdagsággal áldja meg őket. Hızır próféta pontos kilétéről nincs tudomásunk, mint ahogy arról sem, hogy hol és mikor élt pontosan. Ő a tavasz, és a tavasz által hozott új életnek a szimbóluma.
A Hıdrellez fesztivált már ősidők óta ünneplik Anatólia-szerte. Bár nem feltétlenül ugyanezen a néven és ugyanebben az időpontban, de számos helyen fellelhetőek a Hıdrellezre emlékeztető motívumok..
Isztambulban, a Sultanahmet negyedtől nem messze lévő Ahırkapı parkban 1997-óta tartják ezt az ünnepséget. Egész éjjel tűzrakásokat ugrálnak át az arra vállalkozók a jó szerencse reményében, illetve mindenfelé “kívánság-fákra” (Nahil) akasztják kis cetlire írt vágyaikat az emberek (mára mintegy 100.000 látogató!). Aki esetleg nem jut el a fesztiválra (mint ahogy egyik kolléganőmtől hallottam, akinek pici gyereke van és ezért nem tudott eljönni), a kívánságát otthon is felakaszthatja a saját szoba- vagy kerti növényére.
Emellett persze mindenfelé szól a cigány- és balkán zene, peregnek a dobok, cikáznak a kezek-lábak, sül a hal, a köfte, a kebap… és persze folyik a sör..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése